уторак, 30. новембар 2021.

Veći motor, manji porez: Evo šta očekuje vlasnike vozila od preko 2.000 kubika posle 1. januara

 Jeftiniji porez prilikom registracije će se plaćati za vozila starosti od 5 do 20 godina, pa će oni koji imaju automobil star od 10 do 20 godina imati popust od čak 65 odsto


Nova skala oporezivanja vozila je usvojena i primenjivaće se od 1. januara, a jeftiniji porez prilikom registracije odnosi se samo na vozila starosti od 5 do 20 godina, sa zapreminom motora preko 2.000 kubika, izjavila je državna sekretarka Ministarstva finansija Slavica Savičić.

Oporezivanje motornih vozila prilikom registracije od početka sledeće godine će se obračunavati po godištu, a ne po kubikaži, a Savičić je rekla da će, prema nekim analizama, nove skale važiti za oko 60.000 vozila.

- Jeftiniji porez će se, prilikom registracije, plaćati za vozila starosti od 5 do 20 godina, koja imaju radnu zapreminu motora više od 2.000 kubika - objasnila je ona gostujući na RTS-u.

Dodala je da će svi oni koji su ovoj grupi imati koristi, a da će oni koji su do sada plaćali najveći porez za vozila preko 3.000 kubika, ovim izmenama, imati najveći benefit.

Kada je reč o umanjenju, Savičić je navela da se do sada porez plaćao prema kubikaži i starosti, a da se ovom korekcijom dolazi do manjih nameta, jer se porez umanjuje za određeni procenat. Tako će, umesto umanjenja od 40 odsto, koliko je bilo do sada, oni koji imaju automobil star od 10 do 20 godina imati popust od 65 odsto.

Oni koji su vozili automobil starosti od 8 do 10 godina imaće 40 odsto umesto 25 odsto umanjenja, koliko je bilo do sada, a za vozila stara od 5 do 8 godina predviđen je popust od 25 odsto umesto dosadašnjih 15 odsto.

Za vozila stara više od 20 godina umanjenje nije menjano, te će ono i dalje biti 80 odsto.

Savičić je istakla da za vozila starija od 20 godina nema olakšica i da će se porez na njih plaćati kao i do sada, zbog, kako kaže, ekoloških razloga, ali i opšte bezbednosti na putevima Srbije.

- Ovde se išlo na varijantu da vozila starija od 20 godina ostanu na istom nivo i da nemamo nikakvo umanjenje, imajući u vidu i ekološke razloge. S druge strane, ovde se vodilo računa i o bezbednosti na putevima. Pokušali smo i te aspekte da sagledamo, da damo umanjenje ljudima koji su do sad imali velike obaveze po tom osnovu, a da se s druge strane vodi računa i o ekologiji i o bezbednosti - rekla je Savičić i istakla je da se zbog toga i ne očekuje veći uvoz starijih automobila iz inostranstva.

Kada su u pitanju hibridna i električna vozila predstavnica Ministarstva finansija kaže da se sa radom na ovom problemu krenulo još 2019. godine, i su u prethodnom periodu ova vozila potpuno oslobođena poreza.

Skupština Srbije je Zakon usvojila u petak, a njegova primena počinje od 1. januara 2022. godine.

Auto-delovi poskupeli 44 odsto u zadnjih 8 godina: Neke komponente skuplje i više nego duplo!

 Automobili postaju sve skuplji kako vreme prolazi, a novi izveštaj Nemačkog udruženja osiguravača sugeriše da se poskupljenje odnosi u još većem stepenu na rezervne delove, jer su njihove cene porasle za prilično velikih 44 odsto od 2013. godine.

Tržište rezervnih delova opisano je kao „kvazi-monopol“, što znači da mali broj uključenih velikih dobavljača nema podsticaje za snižavanje cena jer među njima nema velike konkurencije.

Proizvođači automobila patentirali su spoljašnji dizajn svojih modela što kompanijama trećih strana veoma otežava proizvodnju jeftinijih alternativa. Tako su radionice i pojedinci primorani da kupuju originalne komponente od proizvođača po određenoj ceni.

Kako je izvestilo Automobilwoche, Nemačko udruženje osiguravača, cene su svake godine rasle u proseku za šest odsto, pri čemu je rešetka hladnjaka koštala devet odsto više. Ovo možda ne zvuči tako dramatično, ali ovaj trend ima tendenciju stalnog rasta, što čini veliku razliku u troškovima popravke.


Između 2013. i 2021. godine cene rezervnih delova u Nemačkoj porasle su u proseku za 44 odsto, dok je inflacija u istom periodu procenjena na 13 odsto. Preciznije, poklopac prtljažnika je postao skuplji za 60 odsto, dok je zadnje svetlo u poslednjih osam godina dobilo maržu od 67 odsto.

Osim toga, prema Nemačkom udruženju osiguravača, prosečna cena štete u automobilima za osiguravajuća društva iznosila je 3.100 evra 2020. godine, što je za 700 evra više u odnosu na 2013. godinu.

понедељак, 22. новембар 2021.

Kamere za merenje brzine donose mnogo zarade. Čak deset gradova je prebacilo granicu od milion evra...

 Da li znate koliko kamere za merenje brzine donose novca nemačkim gradovima?

Na pitenje Nemačkog udruženja pravnika (DAV) nemački gradovi su odgovorili koliko su zaradili od kamera za nadzor brzine 2020. godine godine i brojke su zaista impresivne.

U vrhu je Hamburg u kojem su kamere za merenje brzine i nadzor prolaska kroz crveno svetlo na semoforima zaradile 17,1 milion evra za godinu dana, piše Revija HAK.

Neki gradovi se nisu javili, ali u rekapitulacijama njihovih budžetskih prihoda se vide i ti podaci. Tako je Keln 2019. godine zaradio 17,6 miliona evra od saobraćajnih kamera, a Lajpcig 11,6 miliona.



Da li znate da DIZEL i BENZIN imaju ROK TRAJANJA? Koliko dugo mogu da stoje u rezervoaru?

 Nekim vozačima će automobil dugo stajati na parkiralištu ili u garaži, ali šta će se dogoditi sa gorivom? I ono ima rok trajanja.

Dugo stajanje goriva u automobilskom rezervoaru ne možemo upoređivati sa kvalitetnim vinima, koja vremenom dobijaju na kvalitetu ako su odložena na ispravan način.

Benzin i dizel ne mogu predugo stajati u rezervoarima, odnosno mogu, ali u tom slučaju će izgubiti svojstva i ako nakon meseci nekorišćenja startujete automobil, moglo bi da bude problema, piše Revijahak.

Benzin u rezervoaru bi trebalo potrošiti nakon najviše dva do tri meseca od sipanja. U suprotnom, postaće tečnost koja bi mogla da našteti vašem motoru.

Dizel u rezervoaru za gorivo može da "izdrži" jednako kratko. U biodizelu, sa kojim se meša dizel, ima bakterija, koje će stajanjem početi da deluju na gorivo i da stvaraju muljeviti talog.

Moguće je da dođe do korozije rezervoara goriva ili začepljenja sistema dovoda goriva.


Dizel u rezervoaru trebalo bi potrošiti za otprilike tri meseca, a najkasnije do šest meseci posle sipanja.

Sve ovo su, naravno, uopštene preporuke jer niko ne zna koliko goriva ima u vašem automobilu, kolike su temperature, koliko je kiseonika u rezervoaru….

Kako prepoznati dotrajalo gorivo, odnosno šta će se dogoditi kada dospe u motor vašeg vozila?

Uključiće se lampica motora, koja, naravno, može svetleti i zbog bezbroj drugih razloga. Savet je da u tom slučaju odvezete svoje vozilo u servis gde će pronaći uzrok problema.

Takođe, motor može da ima probleme sa paljenjem, grubim radom u praznom hodu, odnosno gubitkom snage pri ubrzavanjima.

Ako se utvrdi da je "pokvareno" gorivo uzrok, potrebno ga je izvući iz rezervoara.

Sada pored cene automobila, morate da platite i PROBNE TABLICE! Mogu mnogo da koštaju, evo od čega to zavisi

 Prilikom kupovine automobila, osim osnovnog troška – cene samog vozila, vozače često sačeka još jedna, ne tako mala stavka. Reč je o probnim tablicama, ukoliko vozilo nije već registrovano.

Naime, automobil ne možete da odvezete sa mesta kupovine ukoliko on nije registrovan (kako nov tako i polovan), a da biste to uradili potrebne su probne tablice koje služe kao zamena dok vozilo ne dobije one redovne, na duži vremenski rok.

Iz agencije za prodaju vozila Viacar 2014 u Beogradu kažu da se probne tablice izdaju za vozila bez tablica, odnosno ocarinjena ili odjavljena.

„I to je najčešće u slučaju da se vozila transportuju od mesta gde su kupljena do mesta gde će biti registrovana, kao i u svrhu tehničkog pregleda, ispitivanja ili prepravljanja. Dakle, ne mogu se izvaditi za vozilo sa isteklom registracijom, kako to većina misli, jer vozilo koje ima tablice ne može da dobije još jedne. Takođe, mogu se izvaditi za vozila koja se prepravljaju ili ispituju (na primer, ako se prema uputu sa tehničkog pregleda utiskuju broj motora ili šasije)“, kažu iz ove auto-kuće.

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova piše da se tablice za privremeno označavanje vozila izdaju za motorna i priključna vozila koja su prepravljena ili popravljena, kao i za novoproizvedena vozila koja treba da se prevezu od proizvođača do mesta gde će biti skladištena, ili do mesta gde će biti registrovana.

Probne tablice mogu biti priličan trošak, a on zavisi od više faktora. Pre svega, od broja dana na koji ih uzimate, ali i od vrste vozila, odnosno polise osiguranja.

„Najduži vremenski rok za izdavanje tablica označenim PROBA je 15 dana, a najkraći 24 sata. Cena tablica varira u zavisnosti od broja dana za koji su vam potrebne. Osim Republičke administrativne takse po danu u iznosu od 1.350 dinara, jednokratno se plaćaju još 366 dinara Zavodu za izradu novčanica i 280 dinara za zahtev. Polisa osiguranja se obračunava procentualno broju dana, do tri dana pet odsto od godišnje premije, do sedam dana 10 odsto, a do 15 dana 15 procenata. Na visinu premije polise osiguranja utiče snaga motora vozila. Ovim iznosima treba dodati i cenu tehničkog pregleda koja u Beogradu u ovom trenutku u proseku iznosi 7.000 dinara za obična putnička vozila“ objašnjavaju iz Viacar 2014


.Iz ove agencije kažu da je u njihovom slučaju procedura za dobijanje probnih tablica jednostavna.

„Sam postupak vađenja tablica ne traje duže od 15-20 minuta, a dokumentacija zavisi od porekla vozila. Zahtev za probne tablice popunjava se na licu mesta, a takođe je neophodan i dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila, osim za vozila koja se odvoze na tehnički pregled. Dakle, za vozila iz uvoza to su: carinska deklaracija, inostrani račun i saobraćajna, dokaz o vlasništvu, lična karta vlasnika i lična karta i vozačka dozvola vozača. Ukoliko je vozilo domaće, neophodno je sledeće: odjavljena saobraćajna, dokaz o vlasništvu (obično su to kupoprodajni ugovor ili ugovor o poklonu overeni kod notara), plaćen porez u zavisnosti od situacije, polisa osiguranja ukoliko je važeća i naravno lična dokumenta vlasnika i vozača“, kažu iz Viacar 2014 i dodaju da vozilom obeleženim probnim tablicama ne mora da upravlja striktno vlasnik, što je takođe još jedna zabluda onih kojima su potrebne, već vozač može biti i drugo lice sa važećom ličnom kartom i vozačkom dozvolom.

„Moramo da napomenemo da se vozači ne mogu menjati za vreme važenja tablica, već to treba da bude lice navedeno u zahtevu i potvrdi“, ističu naši sagovornici.

Kazna za slučaj vožnje vozila bez probnih tablica, ako su potrebne, je dva kaznena poena, kao i novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara ili zatvor od 30 dana.

„Probne tablice se izrađuju, odnosno štampaju, na belom kartonu čije su dimenzije 34×18 centimetara. Kod putničkih automobila postavljaju se u donjem desnom uglu sa unutrašnje strane vetrobranskog stakla a sa zadnje strane u levom uglu ispod zadnjeg stakla. U slučaju nepropisno postavljenih probnih tablica možete biti kažnjeni sa dva kaznena poena i novčanom kaznom od 6.000 do 20.000 dinara“, potvrdili su nam iz firme za tehnički pregled vozila ResRota u Beogradu.

Na internetu se mogu pronaći i kalkulatori cena probnih tablica, međutim za njih stručnjaci iz ove oblasti kažu da nisu dovoljno pouzdani. Možda mogu da posluže kao primer koliko bi otprilike trebalo izdvojiti novca za PROBA tablice. U zavisnosti od broja dana za koji su vam potrebne, cene se, prema ovom kalkulatoru, kreću od oko 4.000 za dan, pa do skoro 43.000 dinara za 15 dana ukoliko je vozilo snage motora 55KW.

Više nećete moći da sednete ZA VOLAN u ALKOHOLISANOM STANJU! Sistemi 'PRVO DUNU, PA UPALI AUTO' uskoro obavezni

 Proizvođači automobila u SAD će biti u obavezi da instaliraju sistem monitoringa alkoholisanosti u svim novim automobilima počev od 2026. godine, nakon što je američki Kongres je odobrio ulaganja od milijardu dolara u bezbednost saobraćaja, što podrazumeva i nova pravila za proizvođače. Oni, međutim, prvo moraju da pronađu odgovarajuću tehnologiju koja ispunjava zahteve vlade, što bi moglo da odloži implementaciju ove mere.

Aktuelna tehnologija omogućava da se sistem blokade paljenja poveže sa uređajem za detekciju alkohola kod onih koji su osuđivani zbog vožnje u alkoholisanom stanju, što od od njih zahteva da najpre dunu u uređaj pre nego što im bude dozvoljeno da startuju motor.

Malo je verovatno da će se takva vrsta prepreke pojaviti pred vozačima koji samo žele da se ujutro dovedu do posla. To znači da će automobilske kompanije morati da budu kreativnije, što neke i jesu u izvesnim slučajevima.


Sa pojavom poluautonomnih sistema vozačke asistencije, proizvođači su započeli instaliranje sistema za nadzor vozača, kako bi osigurali da ovi obraćaju pažnju na put. Danas u prodaji još nema potpuno autonomnog automobila, a sistemi koji su dostupni zahtevaju od vozača da obraćaju pažnju na put ispred sebe. Ukoliko vozač ne obraća pažnju na put, automobil može sam bezbedno da se zaustavi. Proizvođači su takođe počeli da se bave i problemom pospanosti vozača.

Kombinacija ta dva sistema bi mogla da bude uspešna formula, pomoću koje bi proizvođači doprineli smanju broj smrtnih slučajeva izazvanih vožnjom u alkoholisanom stanju. Gotovo 30 odsto svih smrtnih slučajeva u saobraćaju godišnje povezano je sa upotrebom alkohola, pokazuju podaci američke Nacionalne administracije za bezbednost saobraćaja na auto-putevima (NHTSA), što je ukupno oko 10.000 ljudi godišnje.

Nove mere od proizvođača automobila takođe zahtevaju da instaliraju sistem podsetnika koji bi upozoravao roditelje na decu koja su ostala na zadnjim sedištima. Primena te obaveze bi mogla da počne već od 2025. godine.

MASLINOVO ULJE, SIRĆE, KALUPI ZA KOLAČE... Ovo su super TRIKOVI za ČIŠĆENJE AUTOMOBILA, koji štede novac!

 Neverovatno je šta može da se postigne sa nekoliko stvarčica koje ima svaka kuća. Redovna pažnja o automobilu nije bitna samo zbog estetike nego može da produži i njegov životni vek


Entuzijasti na Tik Toku objavili su zanimljive trikove za čišćenje automobila. Trikovi su odmah postali viralni, a uključuju korišćenje ručnog brisača za prozore za grabljenje dlaka kućnih ljubimaca do prskanja pene za brijanje po unutrašnjosti radi uklanjanja mrlja. Svaki od navedenih trikova je testiran i preporučili su ga stručnjaci za čišćenje automobila.  

- Profesionalno čišćenje vašeg automobila može biti skup i dugotrajan zadatak, stoga podstičemo vozače da se obrate društvenim mrežama za inspiraciju za čišćenje - rekli su iz „Stres fri kar rentala“. 

Ovi ljudi pružili su drugim vozačima neke jedinstvene i delotvorne trikove koji zaslužuju da budu pomenuti.

Neverovatno je šta može da se postigne sa nekoliko stvarčica koje ima svaka kuća. Redovna pažnja o automobilu nije bitna samo zbog estetike nego može da produži i njegov životni vek.

Čistač za prozore

Korisnici Tik Toka otkrili su kako gumeni čistač za prozore lagano uklanja dlake kućnih ljubimaca uhvaćene za tkaninu sedišta, i to bolje od usisivača. Dlačice će se uhvatiti za gumenu oštricu dok trljate presvlake, a mogu ući i na uža mesta lakše od usisivača.

Kalupi za kolače

Ako kod kuće imate nekoga ko se razume u kolače, verovatno imate i kalupe za njihovo pravljenje. Možete ih iskoristiti kao čašice za hvatanje mrvica tako da ih smestite u „kap holdere“. Ako pronađete silikonske kalupe, oni mogu da štite i od prosute tečnosti. Jednostavno ih isperite i vratite u „kap holder“ kada postanu prljavi.

Pena za brijanje

Pena za brijanje može da se koristi za uklanjanje mrlja na tkanini na sedištima. Osim što će bez napora ukloniti mrlje, daće presvlakama svež sjaj.

Pasta za zube

Pasta za zube može poprilično da pomogne prilikom „poliranja“ i čišćenja farova vašeg automobila, tako da će ukloniti „maglu“ koja se na njima nalazi. Sve što treba da se učini jeste da se iscedi malo bele paste za zube na staru četkicu i nežno protrlja po farovima. Korisnici Tik Toka navode kako će prednja svetla izgledati kao nova, a ista metoda može da pomogne u uklanjanju površinskih ogrebotina na laku automobila.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje može kontrolnoj tabli automobila da da novi sjaj. Naime, malo maslinovog ulja na mekanoj krpi pomoći će „oživljavanju“ takozvane instrument table i ostalih plastičnih elemenata u kabini. Posle nanošenja, jednostavno obrišite višak i proverite da li je tabla suva, a krpu koju ste koristili bacite u korpu sa prljav veš.

Sirće

Ljudi često koriste sirće za čišćenje prozora i ogledala u kupatilu, pa je logično da bi to moglo da deluje i na prozorima vašeg automobila i metlicama brisača. Uklonite „strašne“ mrlje sa vašeg vetrobranskog stakla nanošenjem male količine sirćeta i posle toga ga isperite vodom.

Sprej za kuvanje

Čišćenje buba i mrlja koje ostavljaju posle duge vožnje može da bude prilično zamorno. Korišćenje ulja u spreju za kuvanje zapravo može da pomogne u uklanjanju neželjenih putnika s vašeg automobila. Dovoljno je pošpricati, ostaviti sprej da deluje nekoliko sekundi i obrisati mrlje vlažnom krpom.

Deterdžent za pranje veša

Deterdžent za pranje veša može da pomogne u čišćenju tvrdokornih mrlja sa podnih tepiha u automobilu. Pomešajte šoljicu tečnog deterdženta sa nekoliko šoljica vode i pomoću četke uklonite mrlje s prljavih tepiha. Obavezno ih posle toga isperite toplom vodom i dobro osušite pre nego što ih vratite u automobil.

петак, 12. новембар 2021.

Na koji način ćemo od 2022. godine kupovati polovne automobile? Kako će se RAČUNATI POREZ, PRENOS VLASNIŠTVA?

 Najavljenim izmenama zakona, država više neće prodavce polovnih vozila posmatrati kao poreske obveznike u toj transakciji, već - kupca



Kada kupuje polovni automobil novi vlasnik više neće morati da čeka na rešenje Poreske uprave Srbije za plaćanje poreza da bi automobil preveo na sebe. Država, međutim, najavljenim izmenama zakona, neće više prodavca polovnjaka posmatrati kao poreskog obveznika u ovoj transakciji, već - kupca. A, sve ovo važiće isključivo u slučaju kada se polovna vozila kupuju i prodaju između - građana.

Takođe, vrednost upotrebljavanog vozila, na koju se obračunava ovaj porez po stopi od 2,5 odsto, više neće biti kataloška cena polovnih vozila po katalogu AMSS, već - poseban obračun po formuli koja uključuje zapreminu, snagu i starost vozila. Predviđeno je da novi način oporezivanja počne od 31. marta iduće godine.

Vlada Srbije usvojila je u sredu izmene Zakona o porezima na imovinu u delu koji se odnosi na obračun poreza na prenos apsolutnih prava pri kupoprodaji upotrebljavanih vozila između fizičkih lica. Novine koje donose ove izmene trebalo bi da, po usvajanju u parlamentu i početku primene od poslednjeg dana marta 2022, ubrzaju proceduru preregistracije vlasništva na novog vlasnika, piše N1.

Zakonom se, za kupoprodaju između građana, ukida sadašnja procedura podnošenja poreske prijave, a uvodi se samooporezivanje. Dokaz da je plaćen ovaj porez, po stopi od 2,5 odsto, i dalje će biti potreban da bi se automobil preregistrovao na novog vlasnika, tj. podneo zahtev za promenu saobraćajne dozvole.

Postoji samo jedan izuzetak: "Izuzetno, kad navedeni obveznici imaju pravo na poresko oslobođenje, porez će se i dalje utvrđivati rešenjem poreskog organa, pa će se promena saobraćajne dozvole vršiti uz taj dokaz (bez plaćanja poreza)", pojašnjavaju u Ministarstvu finansija.

Kako će se računati porez?

Vrednost polovnog vozila iz kataloga AMSS više se neće uzimati kao osnov za obračun ovog poreza.

- Izmenama se predlaže da osnovicu poreza na nasleđe i poklon i poreza na prenos apsolutnih prava kod prenosa prava svojine na upotrebljavanom motornom vozilu ne čini tržišna vrednost, već vrednost koja se utvrđuje primenom elemenata koje čine radna zapremina motora vozila, snaga motora vozila i koeficijent starosti vozila, po formuli: (320 X radna zapremina + 6400 X snaga motora) X koeficijent starosti vozila - objašnjava Ministarstvo finansija kao predlagač zakona.

Pri ovom obračunu, u pomenutu formulu unosi se radna zapremina motora vozila izražena u kubnim centimetrima, snaga motora izražava se u KW, dok se koeficijent starosti vozila precizira zakonom, tako da se za polovnjake stare do i preko jedne navršene godine starosti računa 100 odsto.

Za vozila preko navršene 2 godine starosti 90 odsto, zatim preko 3 godine starosti 80 odsto, preko navršene 4 godine starosti 70 odsto, preko 5 navršenih godina starosti 60 odsto.

Sledi koeficijent od 50 odsto za polovnjake preko navršenih 6 godina starosti, 45 odsto za vozila preko navršenih 7 godina starosti, 40 odsto za vozila preko navršenih 8 godina starosti, 35 odsto za vozila preko navršenih 9 godina starosti. Najniži koeficijent, od 10 odsto, računa se za vozila preko navršenih 10 i više godina starosti.

Dobijeni dinarski iznos predstavlja osnovicu za oporezivanje po nepromenjenoj stopi od 2,5 odsto.

Bez promene kad se kupuje od firmi

Samooporezivanje, bez podnošenja poreske prijave Poreskoj upravi, važi samo u slučaju kada građanin kupuje polovno vozilo od drugog građanina. Kada je prodavac firma - nema promena u odnosu na sadašnji način obračuna poreza, uz poresku prijavu.

- Obveznicima poreza na dodatu vrednost i pravnim licima porez će se i dalje utvrđivati rešenjem, s obzirom na to da je prenos koji vrše ova lica u propisanim slučajevima izuzet od oporezivanja porezom na prenos apsolutnih prava, a tu činjenicu nije nadležan da utvrđuje i ceni organ koji vrši za promenu saobraćajne dozvole - navodi se u obrazloženju Predloga zakona o porezima na imovinu.

Porez koji se utvrđuje samooporezivanjem plaćaće se u propisanom iznosu, na propisani račun za uplatu javnih prihoda, do podnošenja zahteva za promenu saobraćajne dozvole, predviđeno je zakonom. Promena saobraćajne dozvole biće moguća samo uz taj dokaz.

- Kad se prenos vlasništva vrši između ostalih lica, kao i u slučajevima prenosa između fizičkih lica za koje je propisano poresko oslobođenje, porez će se i dalje utvrđivati rešenjem poreskog organa (iz razloga što je prenos između tih lica u slučajevima propisanim članom 24. Zakona izuzet od oporezivanja, a tu činjenicu, odnosno postojanje prava na poresko oslobođenje, nije nadležan da ceni organ nadležan za promenu saobraćajne dozvole). Kad postoji poreska obaveza, porez utvrđen rešenjem plaćaće se (kao i do sada) u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja. Kad je poresko oslobođenje utvrđeno rešenjem, promena saobraćajne dozvole vršiće se bez dokaza o plaćenom porezu - navodi se u obrazloženju zakona.

среда, 10. новембар 2021.

SLEDE NAM SLIKE ZEMLJOTRESA POPUT ONOG U KRALJEVU: Seizmolog Dragićević upozorava! Pripremaju se potresi velikih magnituda

 Epizode zemljotresa koje su se pojavile u poslednjih desetak dana nisu ništa neuobičajeno i niko ne može da tvrdi da se to nije događalo i ranije, izjavio je Branko Dragićević, direktor Seizmološkog zavoda Srbije. Takođe, istakao je da se na našim prostorima prosečno događaju onakvi zemljotresi kao što su bili oni u Kraljevu i "da nam one slike slede".

Branko Dragićević je ocenio je da prevelika zainteresovanost ovih dana i priča o zemljotresima govori o tome da ne postoji razvijena svest o postojanju seizmičke opasnosti na ovim prostorima, kao i da zaboravljaju jake zemljotrese, a još više ono što se događa između njih.


Naveo je da uz pomoć mreže seizmoloških stanica na teritoriji Srbije mogu da se registruju skoro svi zemljotresi, čak i ovi manjih magnituda, što pre 30 godina nismo bili u mogućnosti, tako da je zemljotres u Ivanjici registrovalo dvadesetak seizmoloških stanica, što naših, što u okruženju.

Kakvi zemljotresi očekuju Srbiju

- Ode se prosečno na našim prostorima događaju onakvi zemljotresi kao što su bili oni u Kraljevu i one slike nam slede. Takvi zemljotresi sa onom magnitudom 5,5 jedinica Rihterove skale u 21. veku ne smeju da pričine nikakvu materijalnu štetu, odnosno ne smeju da ugroze ni ljudske živote ni imovinu, jer su tehnologija i način gradnje toliko uznapredovali da mi možemo gradeći objekte koji su otporni na dejstvo zemljotresa u potpunosti da se zaštitimo - upozorio je Dragićević.

Međutim, ukazao je da imamo i starih objekata, i to su objekti koji su izgrađeni nakon 1963. godine pri čijoj gradnji, kako je rekao nisu poštovani propisi, na kojima su rađene neke intervencije koje su dodatno uticale na ranjivost tih objekata.

Nažalost, još uvek ima veliki broj takvih objekata u kojima ljudi žive.

- Mi možemo i na te objekte da utičemo, mi ne možemo da utičemo na prirodni hazard, ne možemo da sprečimo dejstvo zemljotresa, ali možemo da utičemo na to da ublažimo njegove posledice, odnosno da utičemo na ranjivost - rekao je seizmolog.

Pojasnio je da će se prepoznati da je to nešto slično kao i u ovim vremenima kada se govori o jednom drugom hazardu.

- Kada govorimo o virusu, govorimo o ranjivosti o objektima za koje mi znamo kako će se ponašati kad se bude dogodio zemljotres. Mi smo to objavili već na kartama hazarda, postavili smo očekivane maksimalno horizontalno ubrzanje koje se može očekivati. Sasvim je dobro znano još od davnina, kako će ta ubrzanja uticati na pojedine tipove objekata - naveo je Dragićević.

Ponovljivost zemljotresa

Dodao je da zemljotresi "imaju svoju ponovitost" i da je ona u nekim seizmološkim oblastima kraća, a u nekim duža.

DOKTOR NESTOROVIĆ O BELOM LUKU: Jedino ako se OVAKO uzima, deluje kao antibiotik

Beli luk jedna je od najmoćnijih biljaka na svetu koja je u upotrebi već hiljadama godina zahvaljujući svojim snažnim lekovitim svojstvima. Beli luk se koristi kao lek koji odstranjuje mnoge bakterije, a kako se pravilno jede i zašto su njegovi sastojci “najzdravija bomba” za naš organizam…


Da li beli luk može da bude altenrativa kako bi se izbegli antibiotici? Šta je to što je “lekovito” u belom luku? I kako se pravilno konzumira? Na sva ova pitanja Dr Branimir Nestorović ima odgovor:

"Alicin je supstanca koja se nalazi u belom luku, je najjači mogući antibiotik. Naprimer, žene koje imaju problema sa mokraćnim putevima, ili muškarci, ja sam im savetovao da konzumiraju beli luk u svrhu lečenja. Beli luk i origano su kombinacija koja leči Ešerihiju E-koli, koje se veoma teško leči antibioticima", rekao je dr Nestorović.

Beli luk nema efektno dejstvo kada se samo proguta. Doktor je jasno objasnio kako beli luk treba da se konzumira da bi bio efektan i lekovit:

"Zbarušeni ili osušeni čen nema nikakvu svrhu i ne treba da se koristi. Kada se sažvaće, tek tada izlazi iz luka enzim koji se zove “malinaza”, i on je delotvoran.

Ako ga samo progutate, beli luk će imati jako slabo dejstvo. Uvek treba imati na umu da sve što “smrdi” na sumpor je fantastično korisno za naš organizam: kupus, karfiol, brokoli. Jer ta sumporna jedinjenja su antibakterijska i antivirusna" ispričao je doktor Nestorović.

DR KON SE UPRAVO OGLASIO: Važno je!

 Dr Kon je istakao da ukoliko bi bili usvojeni svi zahtevi koje je medicinski deo kriznog štaba predložio, logičan sled okolnosti bi bio da je prisustvo na proslavama dozvoljeno samo onima sa kovid propusnicama.


Nevakcinisani su za sada iskusili nemogućnost noćnog provoda, a bez podvrnutog rukava, mogli bi da ostanu i bez proslave Nove godine.

Dr Kon je istakao da ukoliko bi bili usvojeni svi zahtevi koje je medicinski deo kriznog štaba predložio, logičan sled okolnosti bi bio da je prisustvo na proslavama dozvoljeno samo onima sa kovid propusnicama.

"Ni u kom slučaju nije pametno u trenutnoj epidemiološkoj situaciji , i sa ovim merama ići na slavlja slična dočeku Nove godine. Posle 20h samo sa kovid propusnicama može da se organizuje okupljanje u ugostiteljskim objektima. Verovatno će tako biti i za Novu godinu", navodi epidemiolog.

Ističe, ne može se znati previše unapred.

"Ukoliko bi se promenila varijanta virusa koji cirkuliše, tako da se prenosi olakšano i među onima koji su vakcinisani, postavlja se pitanje koliko će biti veći rizik održavanja proslava U svakom slučaju treba biti racionalan i smanjiti rizik što je više moguće, jer sa ovom bolešću zaista nema šale", poentirao je Kon o organizovanju proslava.

Krizni štab traži minimum - 24 sata propusnice

Dr Predrag Kon potvrdio je da je medicinski deo kriznog štaba vrlo čvrst po pitanju svojih stavova i predloženih mera, i uvođenje kovid propusnica u trajanju od 24 sata je "minimum koji može da se zahteva".

Izričito je naglasio da bi sve mere koje su na snazi trebalo striktno da se poštuju.

Kon je naveo da je ideja da se krene sa ugostiteljskim objektima, pa da se onda mere prošire na sve ostalo..

Za tržne centre i uopšteno sve prodavnice najvažnija je upotreba zaštitnih maski uz maksimalnu kontrolu, dok su za veća okupljanja i sportske aktivnosti potrebne kovid propusnice.

Nemogućnost kontrolisanja

Epidemiolog je objasnio razloge zbog kojih je mera važenja kovid propusnica korigovana sa 22h na 20h.

"Rečeno je da moramo da budemo spremni za kontrolisanje sprovođenja mera i da uvođenje kovid propusnica 24 sata nije trenutno sprovodivo u smislu kontrole", zaključuje Kon.

петак, 5. новембар 2021.

MINISTARSTVO OBJAVILO SPISAK Ovo su nove cene za registraciju vozila!

 Ministarstvo finansija sačinilo je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara i uputilo Vladi, radi utvrđivanja predloga, imajući u vidu da se tržišna vrednost putničkih vozila radne zapremine motora preko 2000 cm³ brže umanjuje po osnovu starosti u odnosu na ostala motorna vozila

S tim u vezi, ukazala se potreba da se kod oporezivanja porezom na upotrebu motornih vozila doslednije sprovede ustavni princip oporezivanja srazmerno ekonomskoj moći obveznika.

Navedenim izmenama i dopunama predloženo je da se umanji poresko opterećenje za ta vozila starosti preko pet do dvadeset godina.

Za vozila starosti preko dvadeset godina dodatno umanjenje nije predloženo, iz razloga što se za ta vozila i sada plaća 20% od propisanog iznosa poreza.

Takođe, dodatno umanjenje kod oporezivanja ovih vozila moglo bi se smatrati podsticajem za njihovu nabavku, što nije prihvatljivo sa stanovišta bezbednosti saobraćaja na putevima i unapređenja zaštite životne sredine.

Ovo su predložene cene registracije motornih vozila:

Cena registracije za motorna vozila preko 10 do 20 navršenih godina starosti:

Obračun je izvršen polazeći od iznosa poreza koji se plaća u 2021. godini. U decembru 2021. izvršiće se usklađivanje iznosa poreza koji se plaćaju u 2022-oj godini, indeksom potrošačkih cena za prethodnih dvanaest meseci, prema podacima republičke organizacije nadležne za poslove statistike.

Zbog toga će doći do izmene iznosa poreza koji se plaća nakon umanjenja tako usklađenih iznosa poreza po osnovu starosti vozila.




уторак, 2. новембар 2021.

Dodatna sredstva za subvencionisanje hibridnih i električnih vozila u Srbiji

 Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je omogućilo prijem zahteva za subvencionisanje kupovine električnih i hibridnih vozila jer su obezbđena dodatna sredstva.


„Vlada Srbije je prepoznala veliko interesovanje građana za podršku države za kupovinu ekološki prihvatljivih vozila, i na zahtev resornog ministarstva, obezbedila je dodatna sredstva“, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Dodala je da građani ili kompanije koji su zainteresovani za ovaj vid podrške, mogu da konkurišu predajom neophodne dokumentacije.

Vujović je ocenila da je borba protiv aerozagađenja jedan od strateških ciljeva ministarstva koje vodi.

„Budući da je subvencionisanje ekovozila očigledno dalo dobar rezultat, opredelićemo sredstva za tu namenu i za narednu godinu“, rekla je Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine je za ovu godinu prvobitno opredelilo 120 miliona dinara za subvencionisanje električnih vozila i hibrida. Prijem zahteva nedavno je prekinut, jer je iskorišćen prethodno predviđen budžet po zahtevima za kupovinu ukupno oko 370 vozila.

Podrška države iznosi, u zavisnosti od vrste vozila, od 250 do 5.000 evra po vozilu. Do sada je najveće interesovanje bilo za hibridna putnička vozila, za koja je predviđena podrška od 2.500 evra.

Godišnje se ukrade do 15.000 katalizatora, cena na „crnom tržištu“ i do 200 evra

 Primena strožih mera na tehničkom pregledu automobila, koje se odnose na merenje izduvnih gasova, odložene su za dve godine, ali su katalizatori i dalje cenjena roba, posebno na "crnom tržištu". Godišnje se u Srbiji ukrade između 10.000 i 15.000 katalizatora.


Auto mehaničar Mirko Rašić objašnjava da katalizator ima ulogu u tretmanu izduvnih gasova.

„Zbog emisije izduvnih gasova koja je iz godine u godinu sve veća, još 90-ih su u automobilskoj industriji počeli da proizvode katalizator, zatim EGR ventil i filter partikularnih čestica“, navodi on.

Rašić dodaje da se ide ka električnim automobilima jer ni tri navedena sistema nisu uspela da smanje emisiju izduvnih gasova prema količini automobila na planeti.

Katalizatore umešni lopovi mogu ukrasti brzo i neprimetno.

„Katalizatori u sebi imaju plemenite metale koji se na reciklažnim centrima prodaju za velike pare“, kaže Rašić.

Prema procenama, cena katalizatora na „crnom tržištu“ se kreće od 30 do 200 evra.

Govoreći o zaštiti od krađe, navodi da su neki vozači stavljali kavez i zavarili za donji deo automobila, ali da generalno nema načina da se zaštitite.

„Jedino možete kupiti automobil kojem se katalizator nalazi na nepristupačnom mestu, ka motoru – gde nije moguće izvršiti demontažu odnosno krađu katalizatora ili DPF filtera“, kaže Rašić.

PRIPREMITE VOZILO PRE TEHNIČKOG Evo zbog čega se NE PROLAZI tehnički pregled, a nisu ogrebotine i manja oštećenja

  Osim gužve u saobraćaju, vozačima muke zadaje i tehnički pregled. Novi pravilnik uneo je nedoumice, građani se žale na kontrolore jer ih v...