субота, 25. децембар 2021.

PRIPREMITE VOZILO PRE TEHNIČKOG Evo zbog čega se NE PROLAZI tehnički pregled, a nisu ogrebotine i manja oštećenja

 Osim gužve u saobraćaju, vozačima muke zadaje i tehnički pregled. Novi pravilnik uneo je nedoumice, građani se žale na kontrolore jer ih vraćaju zbog raznih sitnica. Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Boban Milinković kaže da građani nisu shvatili da neispravnost svetlosnih i svetlosno-sigurnosnih uređaja jeste osnov da se vozilo oceni kao tehnički neispravno.

Vrućine, čekanje u kolonama i gužve na putevima, veliki su rizik za bezbednost u saobraćaju.

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Boban Milinković kaže  da je izuzetno pojačan intenzitet saobraćaja, naročito na auto-putevima, duža zadržavanja na graničnim prelazima, kako na ulasku, tako i na izlasku iz Srbije, praktično dolazi do susreta dva talasa, jedni dolaze, drugi odlaze na odmor.


Od početka vikenda dve osobe su izgubile život u saobraćajnim nezgodama.

Milinković apeluje na vozače da na vreme krenu na put, da budu strpljivi i poštuju ograničenja brzine.
Osim gužve u saobraćaju, vozačima muke zadaje i tehnički pregled. Novi pravilnik uneo je nedoumice, građani se žale na kontrolore jer ih vraćaju zbog raznih sitnica.
Milinković kaže da je mali broj nedostataka zbog kojih vozilo neće biti okarakterisano kao neispravno.

- To se pojavilo prethodnih dana i posledica je neznanja i neiskustva određenih kontrolora. Dakle, nije problem ako ne postoje kapice na ventilima, ili ogrebotine i manja oštećenja karoserije, nije problem ako nema tečnosti za pranje vetrobrana, kaže Milinković.



MUP je poslao instrukciju tehničkim pregledima da se to ne uzima ubuduće kao razlog zbog koga bi se vozilo okarakterisalo kao tehnički neispravno.

- Ono što građani nisu shvatili da neispravnost svetlosnih i svetlosno-sigurnosnih uređaja jeste osnov da se vozilo oceni kao tehnički neispravno, ako ne radi stop-svetlo, far, pokazivači pravca, pre nego što odete na tehnički pregled zamenite to, popravite to da ne biste trošili vreme, jer vozači odu na tehnički, pa se vrate, i onda moraju da ponovo dođu kada otklone to i pravi se gužva, istakao je Milinković.

Vozači, pripremite vozilo pre nego što odete na tehnički, podvukao je Milinković.

Dešava se da kontrolor napiše da je vozilo tehnički neispravno, a kasnije se ispostavi suprotno. Milinković kaže da to dolazi zbog određenog manjeg broja kontrolora na manjem broju linija, koji nemaju dovoljno znanja, većina kontrolora radi svoj posao kako treba i većina građana nema problem na tehničkom pregledu.

Prema njegovim rečima, ako kontrolor ispravno vozilo oceni kao neispravno i to dospe u medije, građani koji smatraju da ih je kontrolor oštetio mogu da se obrate MUP-u, Upravi saobraćajne policije i dobiće odgovor da li je vozilo stvarno neispravno ili nije.

Skočila je i cena tehničkih pregleda. Kako kaže Milinković, cenu treba da odredi tržište, tamo gde kontrolori nemaju dovoljno uvežbanosti i iskustva, tehnički pregled traje duže, mogu da pregledaju manje vozila pa je to možda jedan od razloga.

- Ubeđen sam da će u narednih mesec ili dva sve da dođe na normalu jer će se kontrolori uvežbati pa će tehnički pregled trajati kao i pre početka primene ovog pravilnika", zaključio je Milinković.


UVODI SE NOVI PRAVILNIK O TEHNIČKOM PREGLEDU Evo koje novine donosi za vozila i kakve se cene očekuju!

 Za dva do tri meseca bi trebalo da stupi na snagu Pravilnik o kontrolorima tehničkog pregleda, čime će biti raščišćene sve dileme o tome koje sada postoje u vezi sa sprovođenjem pregleda vozila, izjavio je danas direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

On je precizirao da je Agencija već izradila Pravilnik, i da će u narednih mesec-dva dana on proći usaglašavanje u nadležnim ministarstvima, i da će za dva do tri meseca biti objavljen u Službenom glasniku i stupiti na snagu.

- Verujem da će on vrlo brzo biti usvojen, jer smo već imali određene faze izmena i konsultacije s ministarstvima. Nakon uvođenja Pravilnika, sistem pregleda će biti mnogo efikasniji, jer će kontrolori proći odgovarajuće obuke. Sve ono što su danas dileme šta i kako treba raditi, kada prođu obuku, kada pravilnik bude donesen, te dileme više nećemo imati. Biće jasno definisane procedure i procesi - rekao je Pešić


Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja je naveo da je u toku realizacija projekta centralnog informacionog sistema u kome će se nalaziti svi podaci o vozilima i tehničkim pregledima.

- On je izuzetno važan, jer će podići kvalitet rada tehničkih pregleda - dodao je Pešić.

On je naglasio da će se uvođenje informacionog sistema sprovoditi u tri faze i da je za to planiran period od 450 dana.

- Druga faza je najvažnija, tokom nje će se obučavati kontrolori da rade u tom novom programu, tako da će za godinu i po ceo proces biti završen i onda ćemo imati drugačije stanje na tehničkim pregledima. Mnogo bolje ćemo moći da pratimo vozila. Svako vozilo će biti na sistemu i pratićemo na godišnjem nivou koje su promene bile na vozilu i slično - rekao je Pešić.

Podvukao je i da cenu tehničkog pregleda ne određuje Vlada nego tržište.

Govoreći o cenama tehničkog pregleda vozila Pešić je podsetio da su se one promenile naročito u poslednjih nekoliko meseci i naveo da zavise od broja stanica za obavljanje pregleda, vremena koje se provodi na liniji pregleda.

- Ako želimo da se pridružimo EU, ne smemo da definišemo cene, već treba da se stvori slodobno tržište. U ovom trenutku su one malo više skočile nego što bi trebalo, ali se nadam da kako se sve veći broj tehničkih pregleda bude otvarao da će konkurancija uticati na to da se one u narednom periodu smanje - objasnio je Pešić.

понедељак, 20. децембар 2021.

Xiaomi će proizvoditi 300.000 automobila godišnje: Tesla i Apple dobijaju OZBILJNU konkurenciju (VIDEO)

 Kompanija najavljuje otvaranje fabrike u Pekingu.


Kineski Xiaomi, poznat po proizvodnji telefona i drugih gedžeta, ne krije ambicije u auto-industriji. Imaju plan da predstave prvi električni automobil 2024, što znači da su prilično odmakli u realizaciji.

Najavljeno je i otvaranje fabrike u Pekingu, koja bi isporučivala 300.000 vozila godišnje(!), počev od 2023.

Dakle, Xiaomi se ozbiljno priprema za 2024. i možda nas meseci dele od predstavljanja prototipa, prenosi specijalizovani portal Autoevolution.

Merkaju čitav svet

Kineska kompanija ne želi da plasira četvorotočkaše samo na domaćem tržištu, već globalno i planira da se nadmeće s Teslom i budućim Apple automobilom.

Podsećamo, američki gigant je veliki konkurent Xiaomiju, kada je reč o tech tržištu, a uveliko razvija “Projekat Titan” i planira premijeru 2024.

Kinezi ulažu 10 milijardi dolara u EV projekat i registrovali su novu podružnicu.



PAŽLJIVO SA PIROTEHNIKOM I ORUŽJEM ZA NOVU GODINU: Zaprećene PAPRENE kazne i do 150.000 dinara

 Ko prekršaj iz stava 1. i 2. ovog člana izvrši u grupi od tri i više lica - kazniće se kaznom zatvora od 30 do 60 dana.


Dolazak novogodišnjih i božićnih praznika uveliko, na ulicama širom Srbije, najavljuju i petarde i druga pirotehnička sredstva, koja, što je posebno opasno, masovno ispaljuju pre svega deca. 

Neadekvatna upotreba pirotehničkih sredstava može izazvati brojne povrede, a Zakonom o javnom redu i miru predviđene su i sankcije za onog ko narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana.

- Ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana - kazniće se novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova - navodi se u članu 17 Zakona o javnom redu i miru i dodaje da "ko pucanjem iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana - kazniće se novčanom kaznom od 100.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

- Ko prekršaj iz stava 1. i 2. ovog člana izvrši u grupi od tri i više lica - kazniće se kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

PRIPREMITE VOZILO PRE TEHNIČKOG Evo zbog čega se NE PROLAZI tehnički pregled, a nisu ogrebotine i manja oštećenja

  Osim gužve u saobraćaju, vozačima muke zadaje i tehnički pregled. Novi pravilnik uneo je nedoumice, građani se žale na kontrolore jer ih v...